6 bieren + 6 cafés = 12 karakters

12-10-2015 20:00
In tegenstelling tot wat men bij dit soort van initiatieven zou verwachten, kwam het idee NIET tot stand tussen pot en pint.  Het was Els Maes, regiocoördinator Waasland van Toerisme Oost-Vlaanderen die naar aanleiding van het Jaar van het Bier in Oost-Vlaanderen de Wase brouwers in mei rond de tafel bracht. Daarbij bleek dat de Wase Brouwers wel te vinden waren voor een regionaal initiatief waar ze hun passie beter konden promoten dan tijdens de grote nationale beurzen. Het lag niet voor de hand om een brouwerijenroute uit te stippelen. De Wase brouwers zijn te ver van elkaar gevestigd en hebben ook niet allemaal de mogelijkheid om publiek te ontvangen. Er werd uiteindelijk besloten om samen te werken met karaktercafés in Sint-Niklaas. Paul Van Nieulande van ’t Paenhuys engageerde zich om de kar te trekken. Hij werd daarbij gesteund door zijn partner in crime Dave van Brunschot.

Er werd gezocht naar zes karaktervolle cafés waar de brouwers mee konden samenwerken. De brouwers maakten zelf de nodige afspraken met de uitbaters.  Zes bieren en zes cafés: dat levert twaalf karakters op, meteen de naam van ons initiatief. De streekbierenkroegentocht vindt plaats gespreid over twee dagen: vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober telkens van 20 tot 24u. Daarmee willen we zoveel mogelijk liefhebbers de kans bieden om deel te nemen. Per dag beperken we om praktische redenen het aantal deelnemers tot 300. Niet alle zaken kunnen een grote toeloop aan. We rekenen ook op het geduld van de deelnemers als ze even moeten wachten. De tijdsspanne van 20 tot 24u maakt ook dat iedereen zeker het hele parcours kan afleggen.

Deelnemers betalen 12 euro voor een Karakterkaart goed voor zes degustaties van telkens 15 cl. Wie een Karakterkaart Plus van 15 euro aanschaft, krijgt er een bij het bier passende proevertje bij. Afhankelijk van het succes van deze eerste keer, is het de bedoeling van dit aspect bij een eventuele volgende editie nog wat uit te breiden. In elk van de cafés zijn ook de bieren los van de degustatie verkrijgbaar aan caféprijs. Dat laat de deelnemers ook toe na hun degustatieronde af te sluiten met hun favoriete bier.

België staat bekend voor zijn kwaliteitsvolle bieren. Vooral de niet overal verkrijgbare streekbieren vallen in de smaak bij buitenlandse toeristen. Daarom krijgt deze streekbierenkroegentocht een vervolg in de vorm van een brochure. Die wordt ter beschikking gelegd in de hotels en B&B’s in de regio. Er zal ook een Engelstalige versie beschikbaar zijn. Geïnteresseerden kunnen dan op eigen tempo de Wase streekbieren leren kennen. Elk van de deelnemende zaken zal die een jaar lang beschikbaar houden, tot aan de volgende streekbierenkroegentocht.  Want dat is de ambitie: er een jaarlijkse traditie van maken.

 

Praktisch:

  • Vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober tekens van 20 tot 24u
  • 300 kaarten per avond
  • Karakterkaart: 12 euro
  • Karakterkaart Plus: 15 euro

Verkrijgbaar vanaf woensdag 14 oktober

Deelnemende kroegen:

Kasteel Walburg ; Cipierskelder ; Het elfde genot ; 'T Hemelrijk ; 'T Stamcaféken ; Taverne De Graanmaat

 

Deelnemende Brouwers:

Brouwerij Boelens ; Brouwerij Donum Ignis ; Brouwerij 'TPaenhuys ; Brouwerij De Cock ; Het brouwersatelier ; Domein Reynaert