Lokerse Cuvee Fumee paardenworst

x 33cl KS Cuvee Fumee

 

Benodigheden

  • Lokerse paardenworsten
  • Rookhout “beukensnippers van Weber of via dierenhandel per grote hoeveelheden “ - geweekt in Cuvee Fumee
  • BBQ of roker
  • Rookschaal of blik
  • Soldeerbout

Werkwijze warm roken
De werkwijze is vervolgens nagenoeg hetzelfde als dat u verse braadworsten grilt.
U legt deze, uiteraard indirect dus niet direct boven de gloeiende kolen, op het rooster en grilt de worsten tot ze mooi gaar zijn.
Het enige verschil is dat u zo nu en dan een handje van de beukensnippers op de gloeiende kolen gooit, de deksel van uw barbecue sluit, en de rook zijn werk laat doen.
Hoeveel rooksmaak u aan de worsten geeft bepaald u zelf door het aantal keer dat u beukensnippers op de hete kolen gooit.
U kunt het vrij goed aflezen aan de kleur van de worsten.
Hoe lichter (dus één tot twee handjes snippers) hoe minder, en hoe donkerder (3 of meer handjes snippers) hoe meer rooksmaak u heeft.
De worsten zijn met circa 20 tot 30 minuten gaar en mooi gerookt.

Werkwijze koud roken
Een flink gerookte worst betekent wel dat het velletje om de worst wat steviger kan worden. Wilt u dat niet dan is het alternatief om de worsten eerst op een laag vuurtje gaar te koken in de pan en vervolgens koud te roken tot u het door u gewenste resultaat heeft. Ook dat is niet erg ingewikkeld. Het is zelfs nog eenvoudiger.
Alles dat u nodig heeft is beukensnippers gedrenkt, een leeg conservenblikje en een soldeerbout.
Een flinke doos, een kistje of een ander iets waarin u het blikje met de soldeerbout legt zou al voldoende zijn. ( Tip : Bij De Meester Horeca heeft men zelf rookschalen)
De boven getoonde koud rook methode is overigens ook geschikt voor een veelheid aan andere producten.

Daar een goede Mosterd erbij en niet te vergeten een glas “ Koddestamper Blond of Fumee”

(Recept : Art And Food, Grote Baan 81, 9250 Waasmunster)